Danas, umjesto upravljanja skladištima s papirom i olovkom ili Excel tablicama, imamo cjelovita softverska rješenja koja efikasno upravljaju svim aspektima skladišnih operacija, zahvaljujući digitalnoj transformaciji i napretku poslovnih softvera.

Cijela ideja iza Warehouse Management System rješenja je poboljšanje učinkovitosti i isplativosti skladišta. U tom procesu, sofisticirani softver koristi se zajedno s dodatnim alatima kao što su prijenosni barkod skeneri, dubinska analiza podataka, povezivanje s drugim sustavima i detaljna analitika.

Postoje brojni benefiti WMS rješenja, a mi smo izdvojili pet najznačajnijih razloga zašto investirati u jedan takav sustav.

1. Nadzor i upravljanje zalihama u realnom vremenu

Ako na pitanje “Koliko imate određene robe na zalihi?” odgovarate s “Moram provjeriti u skladištu.”, možda je došlo vrijeme da razmotrite uvođenje WMS sustava.

Profesionalni WMS sustav poboljšava nadzor nad stanjem vaših zaliha. Naime, vi u svakom trenutku možete saznati točno stanje svakog artikla. Smanjenje zaliha robe na stanju, poboljšanje izvršavanje narudžbi i smanjenje ukupnog potrebnog vremena od narudžbe do isporuke glavne su prednosti WMS-a.

Do njih se dolazi praćenjem svake jedinice robe u skladištu i to do najsitnijih detalja. Praćenjem putem čitača barkodova zna se tip robe, serija, točan naziv proizvoda, te točna lokacija gdje se on nalazi. Informacije se osvježavaju u realnom vremenu, što čini upravljanje zalihama skladišta mnogo bržim i učinkovitijim.

S obzirom na to da je WMS povezan s drugim business inteligence softverima poput ERP-a, on omogućuje cijeloj tvrtki uvid u stvarno stanje skladišta čime se brže može odgovoriti na potrebe klijenata, radi čega se mogu donositi kvalitetnije poslovne odluke.

2. Poboljšana produktivnost djelatnika u skladištu

Trošak djelatnika u skladištu spada u jedan od značajnijih troškova vođenja skladišta. Bez obzira na robotizaciju i digitalnu transformaciju, djelatnici u skladištu su i dalje iznimno bitan faktor, a WMS sustav omogućit će im lakši svakodnevni rad i optimalnu iskorištenost.

WMS će omogućiti povećanje učinkovitosti djelatnika te istovremeno uz sustav kontrole kvalitete ubrzati prolazak robe kroz skladište. Analiza kretanja i učinkovitosti pojedinih djelatnika vodi djelatnike prema unaprijed zacrtanim idealnim rutama bez suvišnih koraka kako bi se smanjilo nepotrebno izgubljeno vrijeme traženja robe, a precizno vođenje zaliha u realnom vremenu smanjit će količinu izgubljenih predmeta te naručivanje viškova. Međutim, sam sustav, bez vaših detaljnih inputa ne može puno napraviti. Na primjer, analizom možemo vidjeti koja roba je visoko obrtajna, te istu staviti bliže izlaznoj zoni radi bržeg komisioniranja i pakiranja. Također, ako se radi o zbirnom artiklu, korisno je staviti sve sastavne dijelove tog artikla u neposrednu blizinu, kako skladištar ne mora raditi nepotrebno velik broj koraka, te na taj način može uštediti svoje vrijeme. Bitno je spomenuti da je svako skladište jedinstveno, te da se prilikom implementacije uvijek uzima u obzir svaka specifičnost procesa, kako bi se produktivnost djelatnika što više poboljšala.

Sve to dovodi do brže protočnosti skladišta, veće točnosti i poboljšanja učinkovitosti skladištara i ostatka logistike tvrtke koja se oslanja na skladište.

3. Bolje korisničko iskustvo klijenata

Prigovori korisničkoj službi pogoršavaju reputaciju kompanije, a što je još gore – smanjuju prihode. Ukoliko prodaja nema uvid u točno stanje skladišta, mogući su zaostaci u isporukama. Ako u skladištu kod otpreme ne postoji kvalitetan sustav, roba se može poslati na krivu adresu, ili može otići kriva količina robe. 

Kvalitetan Warehouse Management System eliminirat će većinu ljudskih pogrešaka i osigurati najbolje metode upravljanja zalihama. Kombinacija prijenosnih terminala i sveobuhvatnog softverskog rješenja, vođenog detaljnim podacima u stvarnom vremenu, omogućuje poboljšanje točnosti skladišnih operacija gotovo do 100%.

Pouzdana evidencija zaliha rezultirat će izvrsnim korisničkim iskustvom, a služba za korisnike neće dobivati pritužbe o kašnjenjima ili netočnostim i nepotpunim narudžbama. Kvaliteta usluge i korisničko iskustvo ključni su faktori za dugoročno zadržavanje klijenata.

4. Optimizacija prostora u skladištu 

WMS sustav prati tijek robe po skladištu. U svakom trenutku poznata je pozicija na polici, regalu i dijelu skladišta. Kod premještaja s pozicije, komisioniranja i bilo koje druge promjene ta se akcija bilježi čime se iznimno povećava točnost komisioniranja i inventure te se smanjuje mogućnost pogrešaka. Na taj način znamo i da se određena lokacija oslobodila, dok se druga istovremeno popunjuje.

Uz pomoć informacija u realnom vremenu i naprednih softverski upravljanih metodologija skladištenja i prolaska robe kroz skladište, skupocjeni prostor u skladištu bit će puno bolje iskorišten. 

Uprava i ostali zainteresirani odjeli u kompaniji u isto će vrijeme imati sve potrebne informacije o iskorištenosti skladišnog prostora.

5. Integracija s ERP sustavom i povrat investicije

Kvalitetni Warehouse Management System omogućit će integraciju s postojećim Enterprise Resource Planning (ERP) rješenjem ili drugim business inteligence softverom koji koristite, pa neće biti potrebe za dodatnim koracima u integraciji dobivenih podataka iz WMS-a. Na taj način i kolege iz drugih odjela znat će u svakom trenutku stvarno stanje zaliha na stanju te će na temelju toga moći donositi kvalitetnije poslovne odluke.

Investiranjem u odgovarajući sustav za upravljanje skladištem, brzo ćete ostvariti povrat ulaganja (ROI). WMS jednostavno i pozitivno utječe na prodaju te povećava profit. Prodavat ćete brže i preciznije, a vaši kupci će biti zadovoljniji. Istovremeno, skladištenje robe postaje učinkovitije, troši se manje vremena na rad, a broj grešaka znatno se smanjuje.

Investiranje u softverski skladišni sustav

Upravljanje skladištem predstavlja logističku osnovu svake ozbiljne tvrtke, a WMS je ključni faktor koji omogućuje poboljšanje točnosti i učinkovitosti. Kao rezultat, dolazi do boljeg poslovanja na razini cijele organizacije i lanca opskrbe, od proizvodnje do isporuke krajnjem kupcu. Efikasno skladište izravno utječe na zadovoljstvo korisnika, a veća razina efikasnosti donosi konkretne uštede, što je ključni aspekt za menadžment svake kompanije.

Osim 5 glavnih razloga za investiranje, vrlo je zanimljivo shvatiti koje benefite vaše poslovanje dobiva direktno iz implementacije WMS-a.