Od povijesnog vođenja skladišta pomoću papira i olovke, preko vođenja zaliha putem excel tablica, danas, uz proces digitalne transformacije i razvoj poslovnih softvera imamo cjelovita softverska rješenja koja upravljaju svim procesima i radom u skladištu.

Cijela ideja iza Warehouse Management System rješenja je poboljšanje učinkovitosti i isplativosti skladišta. U toj misiji napredni softver koristi se dodatnim uređajima poput ručnih barkod terminala, dubinskom analizom podataka, integracijom s drugim sustavima i detaljnom analitikom. Postoje brojni benefiti WMS rješenja, a mi smo izdvojili pet najznačajnijih razloga zašto investirati u jedan takav sustav.

1. Nadzor i upravljanje zalihama u realnom vremenu

Ukoliko je na pitanje “Koliko određene robe imate na stanju?” vaš odgovor, “Moram pogledati u skladištu.”, možda je vrijeme da razmislite o uvođenju WMS sustava.

Profesionalni WMS sustav poboljšava nadzor nad stanjem vaših zaliha. Naime, vi u svakom trenutku možete saznati točno stanje svakog artikla u skladištu. Smanjenje zaliha robe na stanju, poboljšanje izvršavanje narudžbi i smanjenje ukupnog potrebnog vremena od narudžbe do isporuke glavne su prednosti WMS-a.

Do njih se dolazi praćenjem svake jedinice robe u skladištu i to do najsitnijih detalja. Praćenjem putem čitača barkodova zna se tip robe, serija, točan naziv proizvoda, te točna lokacija gdje se on nalazi. Informacije se osvježavaju u realnom vremenu, što čini upravljanje zalihama skladišta mnogo bržim i učinkovitijim.

S obzirom na to da je WMS povezan s drugim business inteligence softverima poput ERP-a, on omogućuje cijeloj tvrtki uvid u stvarno stanje skladišta čime se brže može odgovoriti na potrebe klijenata, te radi čega se mogu donositi kvalitetnije poslovne odluke.

2. Poboljšana produktivnost djelatnika u skladištu

Trošak djelatnika u skladištu spada u jedan od značajnijih troškova vođenja skladišta. Bez obzira na robotizaciju i digitalnu transformaciju, djelatnici u skladištu su i dalje iznimno bitan faktor, a WMS sustav omogućit će im lakši svakodnevni rad i optimalnu iskorištenost.

WMS će omogućiti povećanje učinkovitosti djelatnika te istovremeno uz sustav kontrole kvalitete ubrzati prolazak robe kroz skladište. Analiza kretanja i učinkovitosti pojedinih djelatnika vodi djelatnike prema unaprijed zacrtanim idealnim rutama bez suvišnih koraka kako bi se smanjilo nepotrebno izgubljeno vrijeme traženja robe, a precizno vođenje zaliha u realnom vremenu smanjit će količinu izgubljenih predmeta te naručivanje viškova. Međutim, sam sustav, bez vaših detaljnih inputa ne može puno napraviti. Na primjer, analizom možemo vidjeti koja roba je visoko obrtajna, te istu staviti bliže izlaznoj zoni, radi bržeg komisioniranja i pakiranja. Također, ako se radi o zbirnom artiklu, korisno je staviti sve sastavne dijelove tog artikla u neposrednu blizinu, kako skladištar ne mora raditi nepotrebno velik broj koraka, te na taj način može uštediti svoje vrijeme. Bitno je spomenuti da je svako skladište jedinstveno, te da se prilikom implementacije uvijek uzima u obzir svaka specifičnost procesa, kako bi se produktivnost djelatnika što više poboljšala.

Sve to dovodi do brže protočnosti skladišta, veće točnosti i poboljšanja učinkovitosti skladištara i ostatka logistike tvrtke koja se oslanja na skladište.

3. Bolje korisničko iskustvo klijenata

Prigovori korisničkoj službi pogoršavaju reputaciju kompanije, a što je još gore – smanjuju prihode. Ukoliko prodaja nema uvid u točno stanje skladišta, mogući su zaostaci u isporukama. Ako u skladištu kod otpreme ne postoji kvalitetan sustav, roba se može poslati na krivu adresu, ili može otići kriva količina robe. 

Kvalitetan Warehouse Management System iskorijenit će većinu ljudskih pogrešaka i omogućiti najbolje prakse kontrole robe. Već spomenuto korištenje ručnih terminala u kombinaciji s cjelovitim softverskim rješenjem koje vođeno detaljnim podacima u realnom vremenu omogućuje poboljšanje točnosti vođenja skladišta skoro do 100%. 

Pouzdanost vođenja inventara prelit će se u odlično korisničko iskustvo i služba za korisnike neće primati pritužbe o zakašnjelim, netočnim ili nepristiglim narudžbama. Usluga i korisničko iskustvo dva su vrlo bitna elementa u dugoročnom zadržavanju klijenata.

4. Optimizacija prostora u skladištu 

WMS sustav prati tijek robe po skladištu. U svakom trenutku poznata je pozicija na polici, regalu i dijelu skladišta. Kod premještaja s pozicije, komisioniranja i bilo koje druge promjene ta se akcija bilježi čime se iznimno povećava točnost komisioniranja i inventure te se smanjuje mogućnost pogrešaka. Na taj način znamo i da se određena lokacija oslobodila, dok se druga istovremeno popunjuje.

WMS sustavi imaju opcije poput rotacije robe, pametnog odabira i komisioniranja te automatske konsolidacije kako bi se maksimizirao skladišni prostor. Uz pomoć informacija u realnom vremenu i naprednih softverski upravljanih metodologija skladištenja i prolaska robe kroz skladište, skupocjeni prostor u skladištu bit će puno bolje iskorišten. 

Uprava i ostali zainteresirani odjeli u kompaniji u isto će vrijeme imati sve potrebne informacije o iskorištenosti skladišnog prostora.

5. Integracija s ERP sustavom i povrat investicije

Kvalitetni Warehouse Management System omogućit će integraciju s postojećim Enterprise Resource Planning (ERP) rješenjem ili drugim business inteligence softverom koji koristite, pa neće biti potrebe za dodatnim koracima u integraciji dobivenih podataka iz WMS-a. Na taj način i kolege iz drugih odjela znat će u svakom trenutku stvarno stanje zaliha na stanju te će na temelju toga moći donositi kvalitetnije poslovne odluke.

S investiranjem u pravi sustav upravljanja skladištem, brzo ćete povratiti investiciju (ROI). WMS na vrlo jednostavan način pozitivno utječe na prodaju i povećanje profita. Prodavat ćete brže i točnije, a korisnici će biti zadovoljniji. U isto vrijeme skladištari robu mogu učinkovitije skladištiti, potrošiti za posao manje vremena i pri tome imati znatno manje grešaka. Sve to vodi do veće margine zarade.

Investiranje u softverski skladišni sustav

WMS je cjelovito softversko rješenje s hardverskim komponentama. Ako već i imate sustav upravljanja skladištem bitno je uočiti njegovu aktualnost i koliko je u skladu s mogućnostima koje moderni WMS podržava.

Upravljanje skladištem logistička je osnova svake ozbiljne tvrtke, a WMS je karika koja omogućuje prije svega poboljšanje točnosti i učinkovitosti. Iz toga u konačnici proizlazi bolje poslovanje na razini cijele tvrtke i lanca od proizvođača do isporuke. Učinkovito skladište direktno utječe na zadovoljstvo korisnika, a veći stupanj efikasnosti donosi i konkretne uštede, što je ključna riječ za svaku upravu kompanije.

Osim 5 glavnih razloga za investiranje, vrlo je zanimljivo shvatiti koje benefite vaše poslovanje dobiva direktno iz implementacije WMS-a.