Uvod

Ako ste aktivno u potrazi za iskusnim WMS pružateljem usluga ili se informirate o potencijalnoj implementaciji WMS sustava, imamo nekoliko korisnih informacija za vas koje je vrlo dobro znati prije donošenja odluke.

Naime, danas često nije dovoljno samo kupiti najskuplji softver i očekivati da će on riješiti sve vaše probleme s kojima se susrećete. Odabir pogrešnog softvera, ili još gore, loša implementacija ili neadekvatna korisnička podrška često dovode do nezadovoljstva i nemogućnosti poboljšanja poslovnih procesa.

Kako bismo vam olakšali proces donošenja odluke, u ovom blogu donosimo 6 pitanja koja biste trebali razmotriti prilikom odabira WMS sustava.

1. Jeste li upoznati sa svim poslovnim procesima i specifičnostima vašeg skladišta?

Prije nego što uopće počnete tražiti WMS pružatelja usluga, važno je napraviti detaljnu analizu vašeg skladišnog poslovanja i svih procesa koji se unutar skladišta odvijaju. Posebno je bitno obratiti pažnju na sve specifičnosti vašeg skladišta, jer upravo ti specifični procesi mogu razlikovati jednog pružatelja od drugog. Naime, nisu svi WMS sustavi jednako prilagodljivi i ne mogu se svi sustavi u potpunosti prilagoditi vašim procesima. Također, detaljno dokumentirajte sve probleme s kojima se susrećete te ih otvoreno prezentirajte potencijalnom WMS pružatelju. Pratite njihovu reakciju i odgovore na pitanja.

2. Ima li WMS pružatelj usluga operativno iskustvo u implementacijama?

Potrudite se pronaći WMS pružatelja usluga koji ima operativno iskustvo u skladišnim procesima. Razvojni inženjeri softvera često samostalno ne mogu u potpunosti shvatiti sve procese koji se odvijaju u “živom” skladištu, stoga je važno da vaš pružatelj usluga ima osoblje s operativnim znanjem o skladišnim procesima. Na taj način, u kombinaciji razvojnih inženjera i osoba s iskustvom u skladišnim procesima, stvara se sustav koji praktično rješava većinu vaših problema i olakšava rad vašim zaposlenicima u skladištu.

3. Može li se WMS sustav prilagođavati?

Kao što smo ranije napomenuli, WMS sustav mora biti prilagodljiv kako bi u potpunosti obuhvatio sve specifičnosti vaših skladišnih procesa. Savjetujemo da izaberete pružatelja koji će moći prilagoditi ili nadograditi svoj sustav kako bi se u potpunosti prilagodio vašim procesima.

Savjet: Odaberite pružatelja usluga koji ima klijente u području 3PL (Third Party Logistics), jer takve kompanije moraju imati iznimno širok spektar opcija u sustavu, s obzirom na to da ne mogu unaprijed znati kakve će zahtjeve imati klijent čiju će robu sljedeće skladištiti.

4. Koliko jednostavno se može WMS integrirati s vašim postojećim sustavima?

Ovo pitanje je vrlo bitno radi integracije s vašim postojećim ERP sustavom. Kvalitetni WMS provideri već imaju unaprijed razrađene konektore za najpoznatije ERP sustave na tržištu (npr. SAP, 4D Wand, Pantheon, itd.), te im ne treba puno vremena za povezivanje s vašim ERP-om. Također, ukoliko je potencijalni provider već povezan s nekim od većih ERP providera dokazuje da je već uspješno odradio integraciju s drugim većim klijentima.

Napomena: neka ERP rješenja imaju i skladišni modul unutar svog rješenja, međutim, bitno je spomenuti da takvo rješenje nema ni približno funkcionalnosti kao samostalan WMS sustav. Savjetujemo da potražite WMS providera koji se specijalizirao u WMS-u, te ERP providera koji se bavi planiranjem resursa.

5. Na koji način WMS provider pruža podršku nakon implementacije?

Podrška kod WMS sustava nije samo krucijalna prije i tijekom same implementacije. Nakon što se WMS implementira, skladište kao takvo postane “živo”, te se svi potencijalni problemi trebaju rješavati u što kraćem roku. Upravo radi toga, korisnička podrška mora biti promptna i točna a problem otklonjen sa što manje čekanja. Prilikom odabira, otvoreno pitajte svog providera o korisničkoj podršci.

6. Je li WMS provider samo pružatelj usluge ili i partner? 

Ovo pitanje je samo po sebi jasno jer naravno da ne želite nekoga tko će vam samo prodati softver. Bitno je pronaći partnera kojem je krajnji cilj poboljšanje vaših internih procesa i vašeg poslovanja, i koji će vam biti dostupan za sve probleme ili potencijalne nadogradnje sustava.

Zaključak i sljedeći koraci

Odabir pravog WMS partnera je kritičan za uspjeh vašeg skladišta. Postavljanje ključnih pitanja koja smo spomenuli će vam pomoći da izaberete partnera koji će vam najbolje odgovarati. Nakon što ste odgovorili na sva ta pitanja, možete biti sigurni da ćete pronaći partnera koji će poboljšati učinkovitost vašeg skladišta, optimizirati vaše procese i povećati vašu konkurentnost na tržištu.

Ako ste zainteresirani za više informacija o WMS sustavu, slobodno nam se javite putem sljedeće kontakt forme.