Ako ste u aktivnoj potrazi za iskusnim WMS providerom, ili se informirate o potencijalnoj implementaciji WMS sustava, imamo nekoliko korisnih informacija za vas koje je jako dobro znati prije donošenja odluke.

Naime, danas često nije dovoljno samo kupiti najskuplji softver i očekivati da će on rješiti sve vaše probleme s kojima se susrećete. Odabir krivog softvera, te još gore, loša implementacija ili neadekvatna korisnička podrška često vode do nezadovoljstva i nemogućnosti poboljšanja poslovnih procesa.

Kako bismo vam olakšali process donošenja odluke, u ovom blogu donosimo vam 6 pitanja koja se trebate zapitati prilikom odabira WMS sustava.

1. Jeste li upoznati sa svim poslovnim procesima i specifičnostima vašeg skladišta?

Prije nego što uopće počnete tražiti WMS providera, bitno je napraviti detaljnu analizu vašeg skladišnog poslovanja i svih procesa koji se unutar skladišta događaju. Najbitnije je obratiti posebnu pozornost na sve specifičnosti baš vašeg skladišta, s obzirom da su takvi specifični procesi ono što može razlikovati jednog providera od drugog. Naime, nisu svi WMS sustavi jednako prilagodljivi, te se ne mogu svi sustavi u potpunosti prilagoditi vašim procesima. Također, detaljno dokumentirajte sve probleme s kojima se susrećete, te ih otvoreno prezentirajte potencijalnom pružatelju WMS-a, te pratite njihovu reakciju i odgovore na pitanja.

2. Ima li WMS provider operativno iskustvo u implementacijama?

Probajte pronaći WMS providera koji ima operativno iskustvo u skladišnim procesima. Razvojni inženjeri softvera često ne mogu samostalno u potpunosti shvatiti sve procese koji se događaju u “živom” skladištu, te je potrebno da vaš provider ima i ljudstvo s operativnim znanjem o skladišnim procesima. Na taj način, u dobitnoj kombinaciji razvojnih inženjera i ljudi s iskustvom u skladišnim procesima, stvara se sustav koji praktično rješava većinu vaših problema i olakšava rad vašim zaposlenicima u skladištu.

3. Može li se WMS sustav prilagođavati?

Kao što smo ranije napomenuli, WMS sustav mora biti prilagodljiv kako bi u potpunosti obuhvatio sve specifičnosti vaših skladišnih procesa. Savjetujemo da birate providera koji će moći prilagoditi ili nadograditi svoj sustav kako bi se u potpunosti prilagodio vašim procesima.

Savjet: Birajte providera koji ima klijente u području 3PL (Third Party Logistics), s obzirom da takve kompanije moraju imati vrlo širok raspon opcija u sustavu s obzirom da ne znaju kakve zahtjeve će imati klijent za kojeg će sljedeće skladištiti robu.

4. Koliko jednostavno se može WMS integrirati s vašim postojećim sustavima?

Ovo pitanje je vrlo bitno radi integracije s vašim postojećim ERP sustavom. Kvalitetni WMS provideri već imaju unaprijed razrađene konektore za najpoznatije ERP sustave na tržištu (npr. SAP, 4D Wand, Pantheon, itd.), te im ne treba puno vremena za povezivanje s vašim ERP-om. Također, ukoliko je potencijalni provider već povezan s nekim od većih ERP providera dokazuje da je već uspješno odradio integraciju s drugim većim klijentima.

Napomena: neka ERP rješenja imaju i skladišni modul unutar svog rješenja, međutim, bitno je spomenuti da takvo rješenje nema ni približno funkcionalnosti kao samostalan WMS sustav. Savjetujemo da potražite WMS providera koji se specijalizirao u WMS-u, te ERP providera koji se bavi resource planningom.

5. Na koji način WMS provider pruža podršku nakon implementacije?

Podrška kod WMS sustava nije samo krucijalna tijekom same implementacije. Nakon što se WMS implementira, skladište kao takvo postane “živo”, te se svi potencijalni problem trebaju rješavati u što kraćem roku. Upravo radi toga, korisnička podrška mora biti promptna i točna a problem otklonjen sa što manje čekanja. Prilikom odabira, otvoreno pitajte svog providera o korisničkoj podršci.

6. Je li WMS provider samo pružatelj usluge ili i partner? 

Ovo pitanje je samo po sebi jasno jer naravno da ne želite nekoga tko će vam samo prodati softver. Bitno je pronaći partnera kojem je krajnji cilj poboljšanje vaših internih procesa i vašeg poslovanja, i koji će vam biti dostupan za sve probleme ili potencijalne nadogradnje sustava.

Nadamo se da smo vam kroz ova pitanja pomogli pri donošenju odluke o odabiru providera WMS sustava, a ako trebate više informacija, nastavite s čitanjem našeg sljedećeg članka, na temu glavnih značajki (feature-a) koje svaki WMS treba imati.