S obzirom na sve veću potrebu automatizacije unutar skladišta, te sve većom ponudom hardverskih uređaja na tržištu koji se mogu koristiti unutar skladišta, za vas smo pripremili listu uređaja za koje prema našem dosadašnjem iskustvu znamo da provjereno obavljaju svoje zadatke.

Kao dugogodišnji implementator vlastitog softverskog rješenja za upravljanje skladišnim procesima (eng. WMS – Warehouse Management System), susreli smo se s mnoštvom proizvoda na tržištu te smo imali doticaj s uređajima raznih brendova i različite kvalitete. S obzirom na različitost uređaja, došli smo i do zaključka koji uređaji obavljaju svoje zadatke bolje od ostalih.

Za početak bitno je spomenuti da se za osnovni rad WMS-a u skladištu, osim standardnog stolnog ili laptop računala, koriste i dvije posebne vrste uređaja koja ubrzavaju i automatiziraju procese:

1. Mobilni terminali

Uređaji koji se koriste prilikom manipulacije robom, koji u sebi imaju bar kod čitače te omogućavaju brzo skeniranje bar kodova, te su često čvršće izrade i napravljeni su za rad u teškim uvjetima. Neki od takvih uređaja spomenuti su niže: Zebra MC93, MC 33, TC51, TC77…

2. Industrijski printeri – printeri etiketa

Printeri posebne namjene koji se koriste za ispis naljepnica i/ili deklaracija za proizvode, etiketa, adresnica i slično. Često se radi o printerima visoke razlučivosti ali što je i bitnije, printerima veće brzine ispisa i robusne izrade.


Kako bi se osiguralo efikasno i precizno skladištenje robe, potrebni su kvalitetni uređaji za praćenje i evidenciju. Često ušteda prilikom investicije u kvalitetne uređaje rezultira u konačnici višim troškovima, pogotovo kad se uračunaju troškovi servisa, ali i nedostupnost uređaja dok su na servisu.

U ovom blog postu, predstavit ćemo vam neke od najboljih mobilnih terminala i industrijskih printera s kojima smo se susreli, a koje proizvodi tvrtka Zebra technologies, dugogodišnji lider kad je riječ o mobilnim terminalima i industrijskim printerima.

Mobilni terminali

a) Zebra MC9300

Nasljednik popularnog Symbol-a MC9200, uređaja za koji se procjenjuje da koristi više od 3 milijuna skladišnih radnika diljem svijeta. Vrh kvalitete po pitanju mobilnih terminala. Uređaj koji nudi pouzdanost, dugotrajnost, vrhunski skener kratkog ili dugog dometa, koji može skenirati na udaljenosti od 7,6 cm pa sve do 21 metra te visokokvalitetni ekran od 4.3” inča, koji uz fizičku tipkovnicu omogućava brz unos podataka. U svojim najjačim specifikacijama dolazi čak i s grijačem baterija i odmagljivačem ekrana, kako bi se mogao koristiti i za rad u hladnjačama. Prema Zebrinoj specifikaciji, MC9300 je otporan na padove s visine od 3,1 metra.

Detaljne specifikacije i sve značajke uređaja dostupne su na sljedećoj poveznici.

MC9300_Aktiva_Info

b) Zebra MC3300

Manji, lakši i cjenovno povoljniji od MC93, ali i dalje sposoban za teške uvjete rada u skladištu. Također ima vrhunski Zebrin SE4770 1D/2D skener koji ubrzava i olakšava skeniranje bar kodova. Kao i MC93, omogućava dvostruki unos podataka, kroz ekran i kroz fizičku tipkovnicu kako bi rad u skladištu bio što brži. Neki od naših korisnika preferiraju taj uređaj radi toga što je manje robustan i lakši od MC9300, što po njihovim riječima olakšava korištenje kroz cijeli dan.

Detaljna specifikacija dostupna je na sljedećoj poveznici.

mc33x-series-mc3300-gun-right-3x2-3600_aktiva info

c) Zebra TC52

Vrhunski Zebrini uređaji dizajnirani da izdrže najteže uvjete rada te imaju povećanu otpornost na prašinu, vlagu i udarce. S ugrađenim fizičkim skenerom za skeniranje bar kodova povećavaju produktivnost svakog radnika, a odsustvo fizičke tipkovnice i unos putem ekrana uređaj čini lakšim i jednostavnijim za korištenje, što su određeni naši korisnici vidjeli kao značajan benefit. Određeni uređaji iz navedene serije mogu raditi u preko 4G LTE mreže, što daje mogućnost za korištenje na terenu.

tc5x-series-mobile-computers-right-t52ax-group-3x2-3600 aktiva info

Industrijski printeri / printeri etiketa

a) Zebra ZT231

Zebra ZT231 je industrijski printer iz Zebrine serije ZT200 koji se ističe po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti zahvaljujući robusnom dizajnu i kvalitetnoj izradi. Printer je također vrlo jednostavan za korištenje, a korisnici mogu lako prilagoditi postavke i konfigurirati ga prema svojim potrebama. ZT230 također ima visoku brzinu ispisa i visoku razlučivost, što ga čini idealnim za izradu visokokvalitetnih oznaka i etiketa. Dolazi u opcijama thermal transfer ili direct thermal ispisa, ovisno o specifičnim potrebama. Također je cjenovno prihvatljiviji od Zebrinih “jačih” modela, a i dalje ima sve glavne karakteristike koje su potrebne za uspješan rad u skladištu.

ZT231 Aktiva Info

b) Zebra ZT421

Uz svoj vrhunski 4,3” zaslon u boji koji olakšava korištenje, odlikuje se metalnim kućištem robusne konstrukcije te je idealan za korištenje u skladišnim, proizvodnim i transportnim i logističkim okruženjima. Brži i bolji printer od ZT200 serije po pitanju brzine ispisa, mogućnostima povezivanja te alatima za upravljanje samim printerom.

Zebra ZT411 Aktiva Info

c) Zebra ZQ 300 mobilni printer

Najprodavaniji Zebrin mobilni printer koji se može koristiti u skladištima velike površine kad postoji potreba da se prilikom prikupljanja proizvoda ispisuju bar kodovi artikla ili bar kodovi za označavanje paketa ili lokacija. Vrlo brzo se prilagođava specifičnim potrebama te svi modeli nude bežično povezivanje, bateriju koja će izdržati cijelu smjenu bez problema te dugotrajnost i čvrstoću izrade koja trpi padove i oštećenja.

ZQ300 AKtiva Info

Dodatno je vrlo bitno za spomenuti i Zebra One Care – program osiguranja uređaja koji pruža sam proizvođač – Zebra.

One Care program osiguranja pruža različite opcije koje se mogu prilagoditi potrebama svakog kupca, a najčešće se odnose na osiguranje protiv kvara uređaja, protiv oštećenja ekrana ili tipkovnice, te protiv krađe. One Care osiguranje je slično kasko osiguranju kod automobila, a ugovara se na 3 ili 5 godina, te je odlična opcija za miran san. U slučaju da se bilo što dogodi s uređajem a vi imate ugovoreno osiguranje, Zebra će vam ili o svom trošku popraviti uređaj, ili, ako popravak nije moguć, poslati nov, identičan uređaj. Prema našim dosadašnjim iskustvima, svi naši partneri koji kupuju uređaje višeg ranga uzimaju uz njih obavezno i One Care, kako bi dodatno zaštitili svoju investiciju.

Ako i dalje imate pitanja oko pojedinih uređaja ili se dvoumite oko toga koje uređaje izabrati, ili jednostavno želite ponudu za pojedine uređaje, slobodno nas kontaktirajte a mi ćemo vam rado pomoći. Također, po dogovoru moguće je sve uređaje i vidjeti uživo i istestirati kod nas u uredima.

Contact us