Lagani kraj Windows Mobile-a

Nakon što je Microsoft najavio prestanak podrške s krajem 2019. godine za svoje Windows Mobile operativne sustave za poslovne aplikacije i uređaje, postavilo se pitanje na koju sljedeću tehnologiju migrirati svoje postojeće i buduće mobilne aplikacije. Nepostojanje podrške znači da Microsoft više ne pruža automatska osvježavanja, ažuriranja te sigurnosne zakrpe, što za mnoge tvrtke predstavlja veliki problem. Takva promjena utječe najviše na tvrtke u logistici, uključivo skladišta, transport i proizvodne pogone, ali i ostale tvrtke koje su se oslanjale u svom radu na mobilne aplikacije, poput maloprodaja. Radi toga, takve tvrtke morale su početi razmišljati o postepenom prelasku na noviji operativni sustav, i migraciji istih aplikacija na novi OS.

Iako je Windows mobile kao operativni sustav činio tržišni udjel od manje od 1% na tržištu potrošačkih smartphone-ova (uz istovremenu dominaciju Androida i iOS-a), u sferi industrijskih, robusnih uređaja godinama je bilo najpopularnije i najrasprostranjenije rješenje.

Danas, u 2022. godini i dalje svjedočimo velikom broju tvrtki koje i dalje koriste Windows Mobile tehnologije u svom svakodnevnom radu, unatoč nepostojanju podrške od strane Microsofta. Ta činjenica nam govori da prelazak na novu tehnologiju nije jednostavan te je za sam prelazak potrebno mnogo resursa, što na strani kompanije koja koristi aplikacije, što na strani softverskih tvrtki koje održavaju i razvijaju te iste aplikacije. U ovom blogu željeli bismo vam približiti ideju o prelasku na Android operativni sustav te objasniti zašto su prednosti Androida i nas motivirali da i mi svoju Servis24 WMS mobilnu aplikaciju prebacimo s Windows Mobile-a na Android.

Uzlet Androida u sferi poslovnih mobilnih aplikacija

S obzirom da se Microsoft svjesno povukao najavivši prestanak podrške za Microsoft Mobile OS, postavilo se pitanje koji operativni sustav može biti odličan izbor za tržište industrijskih, robusnih uređaja. Naravno, kao jedino logično rješenje kompatibilno s takvom vrstom uređaja pojavio se Android. Čak su i sami proizvođači hardvera, poput Zebre i Samsunga počeli napuštati sam Windows OS te njihovi novi uređaji podržavaju samo Android operativne sustave.

Danas, kad gledamo udio Androida i Windows Mobile OS-a u sferi industrijskih uređaja, vidimo da je Android počeo dominirati, s uzlaznim trendom u narednih nekoliko godina (izvor):

Worldwide Mobile Device Forecast
Worldwide Mobile Device Forecast

Android kao operativni sustav danas koristi više od 2.5 milijardi ljudi na više različitih vrsta uređaja, od pametnih telefona, satova, tableta pa sve do mobilnih terminala o kojima danas pričamo. Mnogi korisnici robusnih, industrijskih uređaja očekuju da iskustvo korištenja takvih uređaja bude jednako kao i na njihovom pametnom telefonu, što uvelike olakšava rad na industrijskim uređajima i smanjuje vrijeme i trošak potreban za trening novih zaposlenika.

Glavne prednosti Android OS-a

Navika korištenja Androida

Kao što smo spomenuli, Android je najpopularniji operativni sustav za privatne korisnike koji se vrlo lagano koristi radi svog jednostavnog korisničkog sučelja. Zaposlenici tvrtki već koriste Android uređaje u privatne svrhe, te već znaju kako se sam operativni sustav koristi, stoga je vrijeme početne edukacije zaposlenika uvelike skraćeno.

Široki raspon podržanih uređaja

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača industrijskih uređaja, npr. Zebra, Honeywell, Datalogic i slični, ali što je bitnije, danas postoje različiti uređaji ovisno o svrsi za koju se koriste.

Za skladište se često koriste čvršći uređaji s dodatnom zaštitom, „pištolj-ručkom“ za lakše skeniranje i hardverskom tipkovnicom, dok je za lakše poslovne procese dovoljan manji i lakši uređaj samo sa zaslonom na dodir.

Svi ti uređaji danas standardno dolaze s Android operativnim sustavom.

Povećanje produktivnosti

Android radi brže, te se za pojedini sken barkoda u skladištu više ne treba čekati po 15-30 sekundi kao na Windows Mobile uređajima. Sam sken se odradi u sekundi, što u konačnici može dovesti do nekoliko radnih sati uštede dnevno, što na tjednoj i mjesečnoj razini može biti značajna ušteda vremena i novaca, ovisno o broju skladišnih radnika koji koriste navedene uređaje.

Brži razvoj personaliziranih značajki i maksimalna prilagodljivost

S obzirom da svako skladište ili proizvodni pogon ima svoje specifične procese, često se treba raditi eng. „custom“ razvoj određenih značajki kako bi se ti procesi podržali aplikacijom. Tvrtke koje razvijaju i održavaju takve aplikacije (poput Aktive Info) mogu puno brže i jednostavnije razvijati posebne značajke, što u konačnici dovodi do smanjenog troška za tvrtku koja traži dodatan razvoj.

Prijedlozi za lakši prelazak s Windows Mobile na Android aplikaciju

S obzirom na naše iskustvo migracije s Windows Mobile aplikacija na Android, ovdje vam želimo dati par savjeta kako taj proces učiniti što bezbolnijim te na koji način pravilno migrati na noviju tehnologiju.

Naime, mi smo našu Servis24 WMS Mobile koja je prvotno bila razvijana na Windows Mobile tehnologijama razvili i na Androidu. Također, kako naši klijenti ne bi morali u istom trenutku mijenjati sve uređaje, s obzirom da je za promjenu aplikacije potrebno promijeniti i hardverske komponente, tj. prijeći na Android mobilne terminale, mi smo omogućili paralelno korištenje Windows Mobile i Android aplikacije.

Na taj način, klijenti postepeno prestaju s korištenjem Windows Mobile aplikacije, a na svim novim uređajima koje kupuju počinju koristiti Android aplikaciju.

Poželjno je vrlo dobro istestirati paralelno korištenje oba rješenja na testnoj okolini, kako bi se svi mogući problemi izbjegli i preduhitrili prije pravog puštanja u rad obje aplikacije. Iskustvo nam je pokazalo da se na taj način uštedi dosta vremena u budućnosti.

Zaključak

Činjenica je da Android danas dominira na tržištu poslovnih mobilnih aplikacija, te trenutno ne postoji neka druga alternativa. Stoga, predlažemo da dobro promislite o prelasku na noviju tehnologiju, radi svih benefita i razloga koje smo prije naveli. Također, ulaganjem u noviju tehnologiju poboljšavate efikasnost svog tima, smanjujete troškove poslovanja i u konačnici postajete tržišno konkurentniji.

Ukoliko ste zainteresirani za demo naše nove Servis24 WMS Android aplikacije javite nam se radi dogovora oko termina, ili nam se jednostavno javite ukoliko imate dodatnih pitanja.

Contact us