Značajno povećanje online trgovine, brži protok robe kroz distributivna središta i digitalna transformacija primoravaju tvrtke da svoju logistiku i skladišta ubrzano moderniziraju. Jedna od ključnih nadogradnji modernog skladišta je softverski sustav upravljanja skladištem, odnosno Warehouse Management System.

Odavno je prošlo vrijeme u kojemu su tvrtke koje skladište vode putem excelica (ili još gore, na papiru) bile konkurentne. Brzo i učinkovito skladište danas je moguće ostvariti jedino putem kvalitetnog WMS-a.

Automatizacija, točno vođenje robe kroz skladište, precizan uvid u zalihe, samo su neke od prednosti softverskog rješenja koje se nadograđuje i s hardverskim komponentama poput barkod ručnih terminala.

Za sve one koji se dvoume oko ulaska u implementaciju WMS sustava, izdvojili smo pet ključnih benefita koje implementacija takvog sustava donosi vašem skladištu i ukupnom poslovanju.

1. Poboljšana produktivnost djelatnika

Implementacija WMS sustava na nekoliko načina dovodi do povećanja produktivnosti skladišnih djelatnika. Postoji nekoliko opcija kojima se može podići produktivnost svih radnika.

Za početak, automatizacijom i načinom rada putem RFID/barkod čitača, u potpunosti se eliminira potreba za papirologijom čime se ostavlja više vremena skladišnim radnicima za njihove primarne zadatke.

WMS sustav kod naprednih opcija planiranja može automatski dodjeljivati naloge na slobodne radnike. Na taj način, prava osoba u pravo vrijeme dobije zadatak čime se optimizira vrijeme putovanja kroz skladište i podiže produktivnost. Sustav može samostalno odabrati osobe za pojedine zadatke, a moguće je da i voditelj skladišta ručno određuje koji skladišni radnik će odraditi određeni nalog. Na taj način, spomenuto skeniranje robe pri rukovanju eliminira potrebu za dvostrukom provjerom, ubrzava procese rada, a unošenje podataka u sustav je automatsko, što opet dovodi do poboljšane produktivnosti i smanjenja vremena utrošenog na dodatnu provjeru, koja često postoji kod papirnatog vođenja skladišta.

2. Optimizacija prostora

Stalnom analizom kretanja i skladištenja robe, WMS sustav može optimizirati korištenje skladišnog prostora prema različitim karakteristikama robe. Nakon implementacije WMS-a dobit ćete plan korištenja skladišnog prostora, napravljen u dizajneru skladišta prema točnim parametrima vašeg skladišta. Na taj način, automatski se može definirati i način smještanja robe u skladište, te i same sheme kretanja skladišnog osoblja prilikom komisioniranja robe. 

Upravo tako smanjit ćete neiskorišteni prostor u skladištu te istovremeno povećati dostupan skladišni prostor. Uz to, smanjuje se i vrijeme koje je potrebno skladištaru da pronađe određenu robu te tako optimizacija prostora kroz idealno smještanje robe u skladištu posredno smanjuje i operativne troškove.

Moderni WMS sustav može se prilagoditi na sve uobičajene protokole koji se koriste u skladištima, ovisno o vrsti robe i skladišta, te vašim potrebama i skladišnim procesima.

Bilo da se radi o First-in-first-out (FIFO), Last-in-first-out (LIFO) ili First-expires-first-out (FEFO), WMS automatizira i ubrzava te procese.

Ovisno o potrebama robe i skladišta, LIFO se često koristi kod visoko-obrtajne robe, te omogućava da roba brzo kola kroz skladište, kako ne bi nepotrebno zauzimala skladišni prostor. FEFO je vrlo koristan način kod robe koja je lako kvarljiva ili ima određeni rok upotrebe. Na taj način uvijek iz skladišta izlazi roba kojoj prvoj ističe rok trajanja, te omogućava da se poštuje sljedivost robe. Ovo su samo neki od primjera, dok se u stvarnosti u svakom skladištu definiraju sve opcije skladištenja robe, ovisno o vašim posebnim zahtjevima i procesima. 

U tom smislu, WMS je fleksibilan te omogućava da se istovremeno prava roba smješta na pravu lokaciju, skladišni radnik komisionira točno onu robu koja treba izaći iz skladišta, i to sve s ciljem smanjenja ukupnih troškova. 

3. Praćenje stanja zaliha

Tvrtke koje implementiraju Sustav upravljanja skladištem dobit će uvid u točno stanje svojih zaliha i to u realnom vremenu. Automatizacija kroz WMS sustav koja je podržana s hardverskim uređajima poput RFID ili barkod terminala omogućuje vidljivost robe na skladišnoj lokaciji, te smanjuje zaboravljene, izgubljene ili krivo uskladištene predmete u skladištu. Sve počinje početnim skeniranjem proizvoda prilikom ulaska u skladište kada se potvrđuje koji točno proizvod ulazi u skladište. Svi daljnji procesi manipulacije tim proizvodom, od samog smještanja na transportnu jedinicu, premještanja proizvoda unutar skladišta i otpreme proizvoda, praćeni su detaljnim skeniranjem barkodova lokacija na kojima se proizvod nalazi u određenom trenutku.

Radi toga, u svakom trenutku uz WMS znat ćete na kojoj se točno lokaciji nalazi svaki određeni proizvod, od informacije u kojem skladištu se nalazi (ukoliko ih je više), do informacije o regalu (redu) unutar skladišta, točne transportne jedinice i visine. Radi toga, vrijeme koje se inače trošilo na traženje proizvoda unutar skladišta ovime je smanjeno na minimum.

Budući da se WMS sustav lako može integrirati s postojećim ERP sustavom, cijela kompanija može imati točno stanje zaliha skladišta u realnom vremenu što omogućuje bolje planiranje i usklađeniji tijek robe od proizvođača do korisnika ili klijenta.

Na taj način možete točnije predvidjeti opskrbu i izbjeći povratak narudžbi, što će sve dovesti do zadovoljnijih korisnika.

4. Automatizacija praćenja robe i financijskih papira

Kao što smo već spomenuli, WMS sustav može se integrirati s drugim poslovnim softverskim rješenjima poput ERP-a, te se na taj način svaki dokument (npr. nalog za ulaz robe, nalog za izlaz robe) automatski prenosi iz ERP-a u WMS. 

Uz takvu integraciju omogućeno je automatsko praćenje robe te kreiranje svih potrebnih popratnih dokumenata. Kao primjer možemo navesti dolazak narudžbe od kupca u ERP sustav, koja se automatski šalje u WMS te se na temelju naloga za izlaz, nalog za rad dodjeljuje na zaposlenika koji kreće slagati robu za dostavu. U tom procesu, automatski se kreira otpremnica, a podaci o pošiljci mogu se poslati u TMS (Transport management sustav) kojim se prati dostava do krajnjeg kupca. S obzirom na integraciju WMS-a i ERP-a dolazi i do automatskog knjiženja robe, što sve smanjuje količinu potrebnih papira i ručnog “kucanja” istih.

Takva omogućena automatizacija procesa i papirologije poput narudžbenica, izdatnica i računa ubrzava procese i doprinosi bržoj i kvalitetnijoj usluzi te posredno manjoj količini korisničkih prigovora.

5. Smanjenje troškova poslovanja

Glavni pokretač implementacije WMS sustava je smanjenje troškova, a ta ušteda realizira se kumulativno kroz zbroj svih prednosti cjelovitog softverskog rješenja za upravljanje skladištem. 

Kvalitetno dizajnirani i implementirani WMS na više načina smanjuje troškove unutar skladišta, a time i ukupnog poslovanja skladišta. Svojim naprednim sustavom upravljanja povećava učinkovitost kolanja robe kroz skladište i bolju iskoristivost radnog vremena skladištara i strojeva čiji su rezultat bolja produktivnost i veće uštede. Također, zbog optimizacije kretanja, manji su troškovi i amortizacije skladišnih strojeva i robota, manja je potrošnja papira i drugog potrošnog materijala zbog automatskog učitavanja podataka i izostanka papirologije.

Budući da sustav označavanja omogućuje točan popis zaliha, roba se može isporučivati prema pravilnom rasporedu isteka trajanja ili drugom kriteriju čime se smanjuje otpis robe.

WMS, spomenuli smo, optimizira i iskoristivost prostora pravilnim smještanjem paleta i roba u skladištu čime se može više prostora iskoristiti i time povećati produktivnost uz istu količinu uloženog rada.

Bolji i točniji protok robe kroz skladište omogućuje više isporuka uz manje skladištara što će se također pozitivno odraziti na poslovanje. WMS se integrira s ostalim business inteligence sustavima poput ERP-a, čime se povećava učinkovitost cjelokupne tvrtke zbog pravovremene distribucije informacija koje olakšavaju donošenje poslovnih odluka.

Navest ćemo još nekoliko stavki kroz koje vam WMS može uštedjeti troškove:

  • Nema više krivo izbrojane količine robe u skladištu, jer je WMS superioran u praćenju zaliha.
  • Dostupnost proizvoda – WMS će vas upozoriti ako određene robe ima malo na stanju, pa ćete moći na vrijeme naručiti novu robu. U konačnici vaši korisnici neće morati gledati drugdje jer ćete uvijek imati robu na stanju.
  • WMS olakšava poslovanje s većim brojem dobavljača, čime će pomoći u omogućavanju raznovrsnije ponude prema korisnicima. WMS omogućuje upravljanje klijentima kroz par klikova u sustavu, čime se poboljšava odnos s dobavljačima i štedi novac na administraciji.
  • WMS može djelomično uključiti i prijevoznike u sustav, na način da se transparentno prati pošiljka od izlaska iz skladišta do krajnjeg primatelja.

Ključna riječ ušteda

Optimizacija procesa, workflowa i prolaska robe kroz skladište direktno će utjecati na povećanje produktivnosti i smanjenje troškova. WMS sustav ukida potrebu za velikim dijelom papirologije, automatizira određene povezane procese, radi optimizaciju kretanja radnika i strojeva te posljedično optimizira i sam skladišni prostor.

Bolje i točnije vođeno skladište rezultira točnijim uvidom u zalihe, bržim i pravovremenim isporukama i poboljšanjem cijelog lanca opskrbe. To sve dovodi do ušteda kroz učinkovitije radne sate, manje papirologije i potrošnog materijala i optimizaciju skladišnog prostora te do poboljšanja prihoda kroz brže i učinkovitije dostave.

Ako vam treba još informacija zašto investirati u jedan WMS sustav, pročitajte naš članak na sljedećem linku.